Parijse ode aan Gabber

Niet alleen in Nederland is er weer aandacht voor Gabber middels documentaires over bijvoorbeeld Hard voor de Hal over De Energiehal en de herrijzenis van Nightmare. Ook in Parijs wordt de jongerencultuur uit de vergetelheid gehakt. Sinds gisteren is er daar een festival met de simpele maar alles verklarende titel Gabber – Une Culture à 180 BPM!

Het festival duurt nog tot 13 mei en is een ode aan de harde, extreem energieke muziekstijl en de aanverwante lifestyle en cultuur. Er zijn exposities met aandacht voor de karakteristieke elementen als Nike Air Max, Australian trainingspakken en de kale koppen, pop-up shops, lezingen en uiteraard feesten.

Het gebruikte beeld bij de tentoonstellingen bestaat uit archiefmateriaal maar ook hedendaags werk van onder meer de Nederlandse fotografen en kunstenaars Boris Postma, Dennis Duijnhouwer en Marije Kuiper en mode-ontwerper Tom Nijhuis.

Op 10 mei is er een heus Gabberfeest met als titel Gabber! From Mokum to R’dam (een enigszins dubieuze titel omdat gabber is ontstaan in Rotterdam en Amsterdam daarna volgde). Eerder is door dezelfde organisatie al eens de van Parkzicht beruchte DJ Rob uitgenodigd maar dit keer gaan Distortion (de oprichter van Rotterdam Terror Corps), Maelstrom, Chosen Few, Stepherd & Skinto, La Carotte, Guestarach en Casual Gabberz knallen!

Een creatie van modeontwerper Tom Nijhuis. Hij baseerde  zijn afstudeercollectie 1995 op de Gabbercultuur. Zijn werk is te zien tijdens het festival . Foto Meinke Klein

Een creatie van modeontwerper Tom Nijhuis. Hij baseerde zijn afstudeercollectie 1995 op de Gabbercultuur. Zijn werk is te zien tijdens het festival . Foto Meinke Klein

Enkele Nederlandse ondernemingen die nog steeds actief zijn binnen de Gabber hebben hun medewerking verleend zoals Thunderdome, Rige en Mokum Records!

Lees ook:Gabber anno 2007: ‘minder drugs, minder nazi’s, mooiere vrouwen’
Lees ook:REMF: A tribute to Gabber
Lees ook:Even een snackje: Reportage Gabberscene
Lees ook:Nightmare in De Kuip met Paul Elstak, Euromasters, Promo en Ruffneck
Lees ook:Het gevoel van toen: Thunderdome Tunnel of Terror – Mysteryland 1997

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>