Amsterdam week: de RoXY

Aan al het goede komt een eind en zo is ook het eind van het weekend alweer bijna inzicht. Waar ook een (onverwacht) eind aan kwam was de Amsterdamse RoXY. Deze tent staat dan ook, aan het eind van de Amsterdam week, in de schijnwerpers. In tegenstelling tot de andere behandelde locaties, is deze niet meer bezoekbaar. Tot grote teleurstelling van velen…

De RoXY wordt door vele kenners nog steeds als de club gekenmerkt waar het allemaal begon. Kunstenaar Peter Giele, dj Eddy de Clerq en Arjan Schrama opende in 1987 de Amsterdamse club RoXY.

Precies een jaar later wordt de house een enorme hit in Nederland, en mede door de RoXY die door house volop in de programmering heeft staan. Hoe meer de house zich ontwikkelde, hoe meer de club zich op de techno kant ervan richtte. 

De club had een zeer exclusief karakter. Het deurbeleid was ronduit willekeurig. Kwam je vorige week nog in de club, de week erop lieten de klerekasten je in de kou staan. Alleen met een felbegeerde lidmaatschap kon je gegarandeerd naar binnen. Dit zorgde voor een perfecte sfeer in de club, waar je je een echte v.i.p. waande.

In 1999 kwam oprichter Peter Giele, bij een hersenbloeding, tijdens het rijden om het leven. Of dat niet erg genoeg was, werd zijn afscheid ook de club fataal. Bij het "vieren" van het afscheid in de club werd vuurwerk ontstoken. Dat zorgde voor de brand, die de club in as achterliet. Een einde van een club die het begin voor artiesten als Michel de Hey, Joost van Bellen en Erick E betekende. 

Lees ook:Roxy en de house revolutie, een boek voor de houseliefhebber
Lees ook:Blijft de Stubnitz in Amsterdam?
Lees ook:Rotterdamseweek: Catwalk
Lees ook:Komt Club 11 weer terug!?
Lees ook:Best of 2008 week: Beste locatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>