Veejay Simone Engeln blikt terug: Deel een

De Nederlandse Simone Engeln, in de beginjaren van MTV-Europe hét gezicht van de dance op de muziekzender, blikt voor Danceblog terug op haar wilde jaren. Vandaag deel een van het interview.

Lees ook: Deel twee van het interview en Simone ‘Angel’ woont in Belize

Bij veel mensen wekt je naam melancholische gevoelens op over het begin van het housetijdperk. Hoe voelt het om deel uit te maken van de dancegeschiedenis?

"Deel uit maken van de dancegeschiedenis, wauw. Daar heb ik eigenlijk nooit zo over nagedacht. Maar ja, het klopt wel. De Partyzone en MTV Dance waren natuurlijk erg belangrijk voor dance music. Ik had een echte passie voor de muziek en voor de hele scene, niks was gespeeld. Dus het is wel heel fijn dat ik ook mijn steentje eraan bijgedragen heb."

The Prodigy staat nu bekend als een arrogante band. Hoe waren ze in jouw tijd?

"Leuke “down to earth” boys. Ze waren erg verlegen, verstopten zich meestal een beetje achter mij, voornamelijk op industriële feestjes. Maar toch sta ik er niet verbaasd van te kijken dat ze nu als arrogant worden gezien. Dat vreesde ik al vanaf het moment dat ik hoorde dat Liam wat had met een van de Appleton sisters (All Saints). Dat zijn zulke arrogante showbiz-dellen, dat kon niet goed gaan.

Daarnaast ging Liam steeds meer om met 3D van Massive Attack en dat hele groepje werd gewoon steeds meer ‘showbiz’. Wat The Prodigy altijd zo leuk heeft gemaakt was het feit dat het zulke lieve dorpse jongetjes waren en dat ze gewoon die muziek maakte die zij zelf leuk vonden.


Aan welke interviews heb je het meeste plezier beleefd?

“Mijn allereerste interview was met Tina Turner, dat was dus heel speciaal. Het is een fantastische vrouw. James Brown vertelde mij over zijn tijd in gevangenschap. Die man lijkt meer een wassen beeld dan een echt mens."

"Interviews met Norman Cook (Fatboy Slim) waren ook altijd lachen, gieren, brullen en het interview dat ik deed met Aphex Twin was zijn enige TV interview ever! (dus ook heel speciaal).

En Snoop Dog sprak met mij over zijn goede vriend Tupac, vlak na zijn moord. Snoop Dog keek mij aan aan het einde van het interview en zei: ‘You know what? Looking at us, we couldn’t be more different. You’re a white European girl, I’m African-American and grew up in the hood. Yet I really feel like you understand what I’m saying. Guess we’re not that different after all”.

Aan welke interviews denk je minder graag terug?

“Mijn slechtste herinneringen zijn aan nieuwe bands die net aan het doorbreken waren. Die waren altijd het meest arrogant.”

Zou je je als veejay nog thuis voelen bij het huidige MTV?

“Nee joh, ten eerste ben ik nu te oud (34) Verder, MTV is MTV niet meer. Het werd aan het einde van mijn tijd daar al te veel een ‘corporate’. Het ging niet meer om de muziek, the feeling was gone…”

Je woont sinds een paar jaar in de jungle van het Midden-Amerikaanse Belize. Luister je nog wel eens naar dancemuziek of blijft het bij vogelgeluiden?

“Ik luister naar van alles en nog wat en dus ook dance. Alleen moet het niet meer te heftig worden, dat klinkt gewoon niet hier. Sommige muziek past gewoon beter in een stads-setting dan in de jungle. Plus, mijn 3-jarige zoontje heeft een hekel aan ‘blieps’, dat vind hij rotgeluiden.”

Dj’s worden tegenwoordig als popsterren vereerd. Verbaast je dat?

Ach ja, sommige dj’s zijn altijd al supersterren geweest. Ik moet zeggen, er zitten echte kunstenaars tussen. Die maken als het ware een muzikaal schilderij. Dat vind ik heel fascinerend om te zien en te horen. Ik kan mij nog sets herinneren van Sasha en van DJ Hype waarop iedereen gewoon stond te flippen. Zelfs de andere dj’s die op het podium stonden. Fantastisch was dat!

Foto’s: TV-Amsterdam, kleding: Weber

Bekijk hier deel 2 van het interview met Simone Engeln.

Bekijk hieronder Simone’s interviews met onder meer Autechre, The Prodigy en Carl Cox. In het tweede filmpje het enige tv-interview ooit met Aphex Twin.

Lees ook:Veejay Simone Engeln blikt terug: Deel twee
Lees ook:Great Britain week: the Prodigy
Lees ook:Megainterview deel 1: Remaniax
Lees ook:Video: Don Diablo – Too Many Times
Lees ook:Welkom terug!

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Veejay Simone Engeln blikt terug: Deel een

  1. Geert

    oow, nostalgie. Waar is de tijd…

      /   Reply  / 
  2. Tim

    Ahhh, dat musicblog is dus inmiddels ‘up’
    good stuff.

    ooohhhh, Simone… sigh…
    toen MTV nog gewoon engelstalig was,
    and Ray, miss you, Ray! (Cokes)
    Marijne! all grown up now!
    Good ol’ Vanessa! (Headbanger’s Ball)

    met alle respect voor de huidige presentatoren van MTV, beste van de muziekzenders, maar objectief is vast te stellen dat MTV Europe gewoon beter was (*grin*).

      /   Reply  / 
  3. Jet

    Goed interview :)

      /   Reply  / 
  4. Webmaster

    De eerste twee foto’s van Simone op deze pagina zijn afkomstig van de website van TVAmsterdam, en laten Simone zien ten tijde van haar reportagewerk voor SBS6.
    De kleding is van Webers Holland.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>