A Nightmare Outdoor: ‘Hardcore was nooit weg’


Voor de een is het een muzikale nachtmerrie, voor de ander een hemels genot.
In de nacht van zaterdag op zondag nemen naar schatting 15.000 stuiterende jongeren bezit van Mijnsheerenland tijdens hardcorefestival A Nightmare Outdoor. We belden met woordvoerder Caspar Povel.

Hoe staat hardcorehouse er anno 2007 voor?
"De muziek leeft als nooit tevoren. De kwaliteit van de muziek is sterk vooruit gegaan, er zijn elke week feesten en steeds meer media schrijven erover. Veel mensen denken dat de hardcore jarenlang is weggeweest, maar dat is onzin. Het is een tijdje uit de spotlights geweest, maar in die luwe jaren is een kleinere groep liefhebbers altijd actief gebleven. Nu staat er een festival waar 15.000 man op afkomen. Dat zegt toch wel iets over de populariteit."

Is het imago van gabber ook verbeterd?
"Het grote publiek denkt bij hardcore nog steeds aan kale koppen en Australian trainingspakken. Maar het hardcorepubliek is tegenwoordig veel gemengder dan in de jaren negentig. Ook muzikaal is er veel meer variatie. Op ons festival zijn er 5 area's met verschillende hardcorestijlen. Zo hebben we bijvoorbeeld Early Rave, Oldschool, Industrial en Terror als subgenres."

Vorig jaar leidden geluidsoverlast en lichtgevende kruizen tot boze reacties van omwonenden. Wat kunnen ze dit jaar verwachten?
"Die kruizen komen niet meer terug. Niet omdat we er spijt van hebben, maar omdat we geen zin hebben in dezelfde heisa. Ik snapte het hele probleem niet hoor, ze hoorden gewoon bij de aankleding van het feest. De geluidsoverlast proberen we uiteraard te beperken. Maar bij alle protesten denk ik ook: dit feestje is maar één keer per jaar. En voordat je het weet is het weer voorbij. We zijn toch allemaal een keertje jong geweest?"

Wat worden de hoogtepunten?
"Partyraiser gaat de boel op stelten zetten. Niet alleen vanwege zijn muziek, maar ook door zijn hele verschijning. Ik ben benieuwd hoe hij zich dit keer weer uitdost. Binnenkort staat hij als eerste hardcore dj met een soloconcert in Ahoy, hij is erg populair. Verder ben ik benieuwd naar Darrien Kelly, een oude bekende voor veel gabbers. Het is een Australische dj die een tijdje wat anders heeft gedaan, maar toch weer is besmet met het hardcorevirus en nu een comeback maakt."

Hadden jullie geen vrolijker naam voor het festival kunnen bedenken?
"Tja, het is een stoer festival. Een verhaal apart, het lijkt niet op andere feesten. Maar het klinkt enger dan het is, hoor. Het is gewoon een verzameling muziekliefhebbers, die een feestje viert. De stemming is totaal niet grimmig of agressief. Wie er voor het eerst komt, zal aangenaam verrast zijn."

Dit artikel staat ook in de vrijdageditie van DAG

Lees ook:Dubieuze tekst in trailer The Warrior Elite van Masters Of Hardcore
Lees ook:Happy Hardcore week: Paul Elstak
Lees ook:Brabants disco-conflict op scherp gezet
Lees ook:Emporium betaalt max. 135.000 euro boete bij geluidsoverlast
Lees ook:Happy Hardcore week: Party Animals

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>