Column: Hoe house kapot gemaakt wordt!

Een tijdje terug had ik een bericht over ‘Rap Das Armas’ en het verval van de house. Naast een hoop reacties op de blog, viel er ook een mailtje in mijn inbox. Gevuld met een prachtige column. Bij hoge uitzondering presenteer ik jullie dus de column van Mark Westerbeek. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, dus schroom niet je reactie achter te laten!…House is een hype geworden, dat is toch goed zou je als eerste reactie zeggen? Een beetje meer aandacht voor deze prachtige vorm van muziek. Een mooie kans om meteen een boel vooroordelen de wereld uit te helpen. Maar niets is minder waar.

Door de hype is (bijna) elke puber tegenwoordig fan van Vato. Vraag de jeugd naar hun favoriete house DJ en 90% zal Vato, Hardwell, of Chuckie zeggen. Probleem is dat ze house niet snappen en waarschijnlijk zullen ze house ook nooit snappen, het enige wat ze doen is de hype volgen.

In de tussentijd zijn er DJs genoeg die maar al te graag deze eerder genoemde breezers van wanstaltig slechte house willen voorzien. Ik noem een Vato. Ik vergelijk hem altijd met een vage vriend van mij, deze jongeman is altijd zeer trots op het feit dat hij weer een persoon van het andere geslacht in bed in heeft weten te krijgen. Totaal irrelevant is volgens hem het feit hoe zij er uitziet. Ik houd er niet van om mensen enkel te beoordelen op hun uiterlijk, maar als ik zeg zeekoe, kun je je denk ik wel een voorstelling maken. Zo zie ik mannen knaapjes als Vato ook, ze zijn wel populair, treden veel op enz. maar dan moet je even de mensen die ze met hun “performance” aantrekken buiten beschouwing laten.

Gelukkig zijn er voor de liefhebber dan ook nog meer dan genoeg DJs die nog wel gewoon house maken zoals deze bedoeld is. Daar zit het probleem dan ook niet. Het probleem is dat je door de hype, als trouwe houseliefhebber, geassocieerd wordt met het breezer drinkende en muziek-op-standje-10-op-de-telefoon-afspelende tuig. En die associatie is geheel onterecht.

Ten eerste drink ik liever bier, ten tweede luister ik mijn muziek via mijn oordopjes en in de derde plaats zuig ik niet aan fallusvormige objecten voor beltegoed.

Maar even serieus, deze pubertjes die de hype volgen zijn geen liefhebbers. Ze worden gepakt door de simplistische, doch zeer pakkende deuntjes die zich in één nummer vaker herhalen dan dat ik tijdens het typen van dit stukje de e-toets heb beroerd. Kwantiteit boven kwaliteit. In mijn opinie is dit niet waar house om draait, bij echte house draait het om de fantastische opbouw en de meest geniale overgangen. Weer iets nieuws ontdekken terwijl je de plaat al voor de tiende keer luistert. Maar ja dat snappen onze kuddeschaapjes niet.

Alsof het nog niet genoeg is komen er door de hype ook een nieuw soort mensen op house feesten af. Op zich ook geen slechte zaak, zij het dat ook hier weinig liefhebbers tussen zitten. Deze mensen noem ik meestal maar toeristen. Ze vangen iets op over de hype die house geworden is en gaan vervolgens eens kijken wat er dan wel niet te beleven is op zo’n feest. Op zich nog steeds geen foute instelling, echter veel verder dan aapjes kijken komen deze mensen vaak niet. En daar erger ik me aan, sta ik daar een beetje los te gaan als houseliefhebber, staat er zo’ n toerist me een beetje aan te gapen alsof hij water ziet branden. Ze hebben nog net geen verrekijker om de nek en een heuptasje om.

Nee, dan het volk dat denkt dat een feest eigenlijk één grote praatgroep is. Staan ze een beetje midden op de dansvloer (goh, waarom heet het ook alweer DANSvloer?) de laatste roddels door te nemen. ROT OP! Ik ga nu niet zeggen dat ik de hele avond sta te dansen, tuurlijk sta ik ook wel eens wat te praten, maar dat is voor mij niet de hoofdzaak als ik naar een feest ga. Ik zie helaas een steeds groter wordende groep die wel enkel komt om wat te babbelen onder het genot van een fijn deuntje en een drankje. Ik zeg helemaal prima, maar blijf lekker thuis, zet een goede cd op, sla wat drank in, nodig wat vrienden uit en mission accomplished, en dat alles voor nog geen derde van het geld (is toch ook wat waard in deze tijd van economische malheur). Kan ik weer lekker verder dansen op de dansvloer.

Tot slot misschien wel de belangrijkste vraag, wat kunnen de echte houseliefhebbers hieraan doen? Ik denk niet zo heel veel. Je kunt proberen alle Vatofans, toeristen en praatjesmakers te overtuigen van het prachtige wonder dat house is en dat een goede houseplaat het verdiend om op bewogen te worden, maar wat dat betreft is house net als wiskunde (nooit gedacht dat ik die vergelijking ooit zou maken), je snapt het, of je snapt het niet. Dit betekend dus dat het wachten is tot de hype over is gewaaid, om vervolgens als echte houseliefhebbers tezamen te komen, jubelend van vreugde om de meest prachtige feestjes ooit te bouwen.

Lees ook:Kromme tenen filmpje: Hoe house kapot gemaakt wordt!
Lees ook:Hit or Shit: Syke ‘n’ Sugarstarr presents Cece Rogers – No Love Lost
Lees ook:De downloadtip: Vato Gonzalez!
Lees ook:Soulful house terug van nooit weggeweest
Lees ook:Best dj of 2008 week: House

21 Reacties // Reageer

21 thoughts on “Column: Hoe house kapot gemaakt wordt!

  1. Sean

    Op zich heb je op een paar punten wel gelijk, zo’n staande receptie op de dansvloer, hitjes publiek, aapjes kijken, ik erger me er ook aan! Maar vergeet niet dat het voor veel mensen nieuw is, zo’n house feest. De eerste keer staat iedereen denk ik wel wat onwennig tussen al die malloten die wel losgaan. Tot het moment dat je gegrepen wordt door de muziek en je ineens zelf los staat te gaan! Je eerste biertje was waarschijnlijk ook geen duvel of trappist ;-)
    Ik ken die Vato niet maar als ie mensen weet te trekken en het publiek kan vermaken dan is ie wat mij betreft goed bezig. De ‘echte’ DJ’s leer je later wel kennen/waarderen.
    Maar nog even over het ‘house-gevoel’ dat heeft niks met geniale overgangen of fantastische opbouw te maken, het gaat om het gevoel van samenzijn met mensen die ook voor de muziek komen. Lees anders “RoXy en de houserevolutie” van Job de Wit maar eens door..
    Ach en elke scene heeft zo z’n te populaire periode, de hardcore eind jaren 90, trance begin 2000 en minimal/techno de afgelopen jaren. Het waait over gelukkig, dan zijn de liefhebbers er weer! :-D

      /   Reply  / 
  2. Claire van der Hall

    In een hele lap tekst wordt vooral benadrukt dat jij je beter voelt dan de rest omdat zij zich niet gedragen zoals jij dat zal willen. Jij bent die-harder, stoerder en hebt passie voor de scene. Nou en? Als feesten alleen gevuld mogen worden met die hard liefhebbers sta je behoorlijk alleen op de dansvloer!

      /   Reply  / 
    1. dsjaroen

      Deze man heeft groot gelijk.
      Natuurlijk voelt hij zich niet te groot.
      Hij geeft en deelt zijn mening die gebaseerd zijn op keiharde feiten.
      Ik erger me ook dood als ik los ga en er staat zo’n groepje pubers naar mij te wijzen en lachen…
      Koop dan de dvd maar ga niet naar die feesten om anderen uit te lachen.
      Ik zie vaak dezelfde personen halverwege de nacht ergens alleen in een hoekje zitten omdat ze te veel breezers of (stoer) drugs hebben gebruikt.
      Dan lach ik..

        /   Reply  / 
  3. Stefan

    Pffft…ik word altijd een beetje moe van mensen die vinden dat ze verheven zijn boven de rest.
    Accepteer gewoon dat je ouder wordt en dat er nieuwe generaties opstaan die ook willen genieten.

    Natuurlijk is het anders als je opgegroeid bent met house. Je kent de tijd nog dat het niet bestond en dat het écht een hype werd. In de tijd van mellow en hardcore was het al niet goed…toen kreeg je de discussie over hardcore dj’s die happy hardcore gingen draaien en dj’s die hitjes gingen produceren. Uiteindelijk is dit de rede waarom house heeft kunnen worden tot wat het is…

    House is allang geen hype meer. Het is gemeengoed geworden en tja, dat heb je maar gewoon te accepteren ben ik bang…

    Prima als je lekker bij een scene wilt horen en dat wilt prediken, maar gun de jonge kids ook hun plezier! Misschien worden ze later ook wel zo als jij en ‘snappen’ ze het wel? Volgens mij gaat het nog altijd om genieten en een fijne tijd hebben. Of je dit nu dansend of stilstaand doet, je kunt ook ergens anders heen gaan als het je stoort…

      /   Reply  / 
  4. Frederik Coopman

    Beste mensen,
    Ik ben ook een grote houseliefhebber en dit zelf uit België. Om maar eens te zeggen dat bij ons ook dit probleem woed.Maar an de ene kant is dit ook een beetje logisch denk ik. Veel mensen kennen de muziek van televisie en andere media.En daar ziet alles er zo eenvoudig uit net als je naar een feest gaat en iedereen staat daar rond elkaar te dansen.Deze sferen die je daar te zien krijg zijn gecreerd door mensen die geld willen verdienen. Ik ben dus van mening als die jonge gasten komen kijken naar een echte house party dat zie een heel ander beeld hebben dan op televisie. Dit heeft als gevolg dat ze gewoon niet weten hoe ze zich moeten gedragen.Daarom zijn ze zeer afwachtend en praten alleen met de mensen die ze kennen tegen de verveling. Maar dit kunnen we oplossen vind ik. Als ik op een house party sta te feesten dan probeer ik zoveel mogelijk mensen uit mijn omgeving mee te laten doen. Ik daag ze als het ware al dansend uit om te bewegen en mee te doen. Na een uurtje feesten staan de mensen op den dansvloer nie stil maar ze gaan ervoor. En ik denk dat dit het belangrijkste is.De mensen het gevoel geven dat dansen niets raars is maar gewoon iets da iedere mens doet. Weliswaar iedereen op een andere manier maar dit is bijzaak. Wat ik doe om iedereen individueel aan te spreken, mij iets belachelijker maken dan de persoon die voor u staat. Hem echt het gevoel geven dat ie goed kan dansen.Dit lukt echt altijd en overal. Probeer het eens uit en laat me dan eens weten of het ook bij u werkt. Have fun en gouden regel er moet altijd iemand de eerste zijn é.
    Greets uit het zonnige Belgica
    Frederik

      /   Reply  / 
  5. dancepik

    Hmmm, ik snap je punt wel, al straalt van zo’n houding natuurlijk wel iets superieurs af, en dat klinkt mij niet zo sympathiek in de oren.

    Ik ken die genoemde groepjes (Vato, Hardwell, of Chuckie) niet, en ik geloof dat ik dat zo wil houden.

    Dat Armas nummer klinkt in mij oren zo a-sexy als maar mogelijk is, zoiets als het Braziliaans carnaval, met al die trommels en verentoestanden.

    Een soort vogeltjesdans gecombineerd met poging tot gangsterrap, het ontgaat mij.

    Muziek voor prepubers en basisschoolleerlingen?

    Als poging om veel mensen op de kast te jagen echter heel geslaagd ;)

    Er wordt al zoveel dance-meuk geproduceerd, deze scheet kan er ook nog wel bij.

      /   Reply  / 
  6. dancepik

    overigens kan ik om de ultieme lulligheid van de vogeltjesdans wel lachen, hoor, je kunt er ook heel melig van worden, niks mis mee:

    http://www.youtube.com/watch?v=EnywOaH1GCA
    Volwassen mensen die zich lekker aanstellen, gewoon leuk.

    maar om dat te combineren met een stel rappers met downsyndroom, die denken stoer over te komen, dat ontgaat mij.

      /   Reply  / 
  7. bastard suiker

    Gaaaaap….
    Dit fenomeen is toch al jaren aan de gang??? Sneakerz, etc zijn toch al jaren een modeshow voor mensen die doen alsof ze voor de muziek komen.

    Gelukkig weet ik niet precies waar je het over hebt want ik kom niet echt op feestjes waar een Hardwell, Chuckie, etc worden gedraaid. Maar er zullen in Nederland toch wel clubs zijn waar de “housetoeristen” niet op af komen.

    Misschien moet je gewoon wat verder zoeken dan je neus lang is en eens wat nieuwe clubs en feestjes uit proberen. Daarnaast heeft 80% van Nederland dezelfde muzieksmaak en kom je toch niet onder het kuddevolk uit…

      /   Reply  / 
  8. Snorrie

    Ach, ik denk dat je dit bij elk genre terug ziet.

    Zo is Defqon elk jaar binnen no-time uitverkocht omdat het ‘hardhousetouristen’ trekt.

    Vrienden hoor ik zeuren over hoe Awakenings niet meer hetzelfde is vanwege het kuddepubliek.
    I love techno hetzelfde verhaal.

    Misschien moet je dan maar gewoon naar minder toegankelijk muziek luisteren zoals Tekno, Schranz, Drum n Bass, Hardcore, Dubstep. Dan weet je vrij zeker dat er alleen maar liefhebbers komen :P

    Overigens ben ik het wel op veel punten met je eens Bas. Vooral over het geassocieerd worden met het breezerpubliek of geassocieerd worden met bekende mainstream producers. Dat had ik jaren geleden ook al met hiphop. Ja, ik vind hiphop leuk. NEE GEEN 50 CENT!

      /   Reply  / 
  9. Frizle McShizz

    Joo Elmo, wat jij vergeet is dat gasten als vato house muziek toegankelijker maakt. ik ben het levende bewijs. Een jaar geleden wist ik niks af van house, nu luister ik naar artiesten als jean claude ades, dj switch enzz als je dat breezer dj noemt eet ik mijn shirt op. Mijn eerste track die ik kocht via Itunes was Basstoy – Runnin, dat nummer bestond al voordat gasten als jou de term ”credible house” verzonnen. Het punt is dat muziek voor iedereen is. ”Credible house”word toch altijd wel gemaakt dus blijf je eigen ding downloaden en probeer volgende keer niet van een mug een olifant te maken.

      /   Reply  / 
  10. Tim

    Oh jee oh jee ik ben een zeikerige rechtse homo! Gast, serieus, je bent echt droevig.. Ik ervaar dit fenomeen ook al jaren maar wat is je probleem nou eigenlijk..

    Dat er DJ’s/feesten/muziekstijlen zijn die jou niet aanspreken? Misschien hou je ook helemaal niet van klassiek, dan ga je toch ook geen column schrijven over wat voor kut muziek dat is, dat de mensen die het luisteren levende lijken zijn die alleen maar je plaatsje in de bus van je willen kapen..

    CARE!! Er zijn ZOVEEL stromingen in house.. Dit is vooral de latin house waar jij op doelt en daar maken echt niet alleen Vato, Hardwell of Chuckie zich aan ‘schuldig’.. Kijk naar een Sidney Samson, Afrojack, enzovoorts.. Je scheert nu alles over één kam en jij houdt duidelijk niet van die stroming, maar als je daar niet mee kan leven moet je denk ik toch echt onder een steen gaan leven met je ‘ik ben een echte house-fan die nu een beetje te oud word en er niet tegen kan dat jongere jeugd mijn plaatsje overneemt’..

    Stop eens met leven in het verleden please!

      /   Reply  / 
  11. Vato Gonzalez

    Hahahahah,”Ik noem een Vato. Ik vergelijk hem altijd met een vage vriend van mij, deze jongeman is altijd zeer trots op het feit dat hij weer een persoon van het andere geslacht in bed in heeft weten te krijgen. Totaal irrelevant is volgens hem het feit hoe zij er uitziet. Ik houd er niet van om mensen enkel te beoordelen op hun uiterlijk, maar als ik zeg zeekoe, kun je je denk ik wel een voorstelling maken.”. Ik dacht even dat ik het ging begeven van het lachen. Beetje last van afgunst, jongeman? Dankjewel voor de controversie en de extra gratis promotie die dit weer gaat opleveren. Hahahahahhahahahahahahahaha. Prachtig dat het verdacht stil is rond mijn diepere house optredens op o.a. Fabulous – houd vooral je oogklepjes op, Bas. Terwijl jij gefrustreerd mensen in hokjes aan het proppen bent waar je de helft nog niet eens vanaf weet, rocken Tjen & ik de clubs ondertussen wel ;) .

      /   Reply  / 
  12. Robin

    wat een onzin, je voelt je behoorlijk wat he?

      /   Reply  / 
  13. Jeanine

    Je kan er toch niks tegen doen, dus waarom zou je je er zo druk om maken. Ga wat beters doen. Geniet van de muziek die wel ‘echte’ house is. Koop een dagboek en schrijf daar je frustaties in uit, want laten we eerlijk zijn wie kan er wat aan doen. Gun ieder zijn eigen manier van los gaan. De 1 doet dat op de dansvloer en de ander kan uren aan de kant staan. Als iedereen thuis op de bank gaat zitten met een cdtje. Zijn er ook niet zoveel mensen waardoor er dalek geen feesten meer. Beetje overdreven allemaal. Geniet van het leven het is al zo kort. En voor je het weet is het voorbij.

      /   Reply  / 
  14. Laurens

    Ik ben het echt heel erg met je eens. House moet teruggebracht worden naar waar het om draait: tot in de puntjes uitgewerkte details en basslines die je een jaar later nog wel kunt herinneren. House is verpauperd: Vato Gonzales ‘neemt het over’. Meneer komt met de meest slechte piepjes en 4 kicks eronder en ‘rockt de clubs’ met een mislukte rapper die maar op house is gaan praten… Dit gaat nergens heen… twee mislukte lui die met hun mislukte talenten toch doorbreken… Dat kan nooit goed zijn voor House…

      /   Reply  / 
  15. Hans

    Accepteer dat “house” een stroming is geworden die zich mainstream manifesteert. Kwantiteit gaat altijd ten koste van kwaliteit. En dat hoor je terug in de muziek. House is verpaupert, uitgemolken en uitgezogen. Kijk naar de megafeesten waar je zelfs met je moeder geen modderfiguur slaat (ze zal het nog waarderen ook).Kijk naar de programmering in clubs die er niet meer toe doen… het steeds meer van hetzelfde. Kijk naar de uitgaansscene in een stad als Rotterdam waar het clubcircuit al jaren op z’n gat ligt, en dezelfde dj’s steeds de vastgeroeste kar moet trekken. De plaatjes zijn letterlijk grijs gedraaid en dat hoor je.

    Er zijn nog wel bijzondere feestjes te vinden met dj’s die draaien met passie en liefde voor House, echter de spoeling wordt steeds dunner.

    Ik herken grotendeels je verhaal, maar probeer je horizon te verbreden en kies de feestjes en dj’s uit die wel de moeite waard zijn. Ze zijn er..

      /   Reply  / 
  16. david

    goed zo,

    ik ben ook puber en hou van house en als je dat zegt dan kijkt iedereen je zo raar aan van bedoel je die chit maar dat komt omdat zij aleen maar de comerciele troep op de radio horen en dat is echt stuk voor stuk slecht die artiesten verpesten de house

      /   Reply  / 
  17. Sander Mullers

    Ik wil alleen maar zeggen dat vroeger alles beter was. House in 1992. Dat was het gewoon, het komt nooit meer terug. Die troep van nu heeft geen inhoud. Vroeger werd het met liefde gemaakt. Nu is DANCE of hoe je het ook wil noemen gewoon een glijmiddel voor fout volk, net als drank. Het gaat niet om de muziek, niemand vindt het ook mooi.

      /   Reply  / 
  18. gast

    Ik vind jouw vergelijking nogal fout. Je zegt dat je iemand niet wil beoordelen op uiterlijk, maar je hebt het even later over ‘zeekoe’.

    Ik ben de laatste om maar met iedereen in bed te duiken, maar is seks dan alleen leuk of goed met iemand die lekker is?

    Ben voor de rest deels met je eens. Maar die vergelijking… daar haal je je hele verhaal mee onderuit.

    Dom!

      /   Reply  / 
  19. gast

    O, en nu ik toch bezig ben. Ik hou helemaal niet van house. Sterker, voor mij en vele anderen heeft house (en dan bedoel ik alles van detroit tot electro) het uitgaan grondig verpest. Tot jaar of tien geleden draaiden DJs in normale disco’s (bijna) alles door elkaar. Nu zit ik hele avond naar dezelfde saaie dreun te luisteren.

    Respect voor de echte housers. Geniet van jullie parties. Zoals ik van optredens van bands geniet. Maar de disco om de hoek: ga aub weer alles door elkaar draaien en niet meer die eentonige house muziek.

    Draai gewoon alles door elkaar. Elke 4 minuten een ander nummer, mix er maar paar aan elkaar. Prima. Een mash up er tussen! Leuk! Maar niet hele avond dezelfde saaide dreun! BAH!

      /   Reply  / 
  20. Pioneer

    Jezus zeg wat een mierenneuker ben jij ..
    Blijf jij mij lekker in je fantasiewereldje in je vliegend kasteel op een grote wolk..
    Want in jouw eigen bovenkamer weet je hoe alles in de wereld in elkaar zit en dat is ook alleen maar de manier waarop jij het ziet..
    Maar goed blijf jij lekker daar..
    Gaan wij ons met andere dingen bezig houden..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>