Gehoorbeschadiging al na één nacht stappen

Iedereen weet het wel. Maar je wilt er eigenlijk niet bij stilstaan als je lekker aan het feesten bent. Harde muziek is slecht voor je oren.


Britse wetenschappers
hebben 1.4000 Britten tussen de 16 en 30 jaar onderzocht en kwamen tot de conclusie dat er al na één nachtje stappen sprake is van gehoorbeschadiging. Van de onderzochte groep jongeren droeg slechts drie procent regelmatig oordopjes.

Oordopjes zijn nu eenmaal niet hip en niet mooi, mede daarom worden ze niet vaak gebruikt.  Het instituut is bezig om trendy oordoppen te laten ontwerpen. Misschien dat ze dan vaker gedragen worden.


Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook amper oordoppen draag, omdat ik toch het gevoel heb dat ik de muziek minder goed hoor.

En jij: wel of geen oordoppen in met uitgaan?

Lees ook: uitslag oordoppen-poll 2007

Lees ook:Tip: Goedkope oordoppen halen bij Electronation
Lees ook:Fakers opgepast, jullie worden in de gaten gehouden!
Lees ook:De Duiveltjes: kiezen voor en door muzikanten
Lees ook:Onderzoek: Danceliefhebbers houden niet van oordoppen
Lees ook:Menno de Jong rende schreeuwend door het huis

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Gehoorbeschadiging al na één nacht stappen

  1. Troj

    Ik heb laatst party plugs gehaald nadat ik een keer na een (heftig) drum n bass feest een week lang een piep in mn oren had….

    Was er wel van geschrokken en sta nu meestal ook wat verder weg bij de speakers vandaan enzo.

      /   Reply  / 
  2. Lein

    Als ik naar grotere feesten ga probeer ik toch wel oordoppen in te doen.Zoals bijvoorbeeld een keer bij de MAYDAY in Duitsland en dat bleek geen overbodige luxe.
    Pas als je oordoppen in hebt en ze even uit doet op een feest merk je pas hoe hard de muziek eigenlijk is.Ga het zeker vaker dragen.

      /   Reply  / 
  3. Sean

    Ik draag ze bijna altijd, het is echt een verademing om geen piep over te houden aan een nachtje feesten. Sja en dat het niet hip of mooi is boeit me niet.. zou het veel erger vinden om over een paar jaar met een gehoorapparaat te moeten lopen.

      /   Reply  / 
  4. Sjaakie

    Heel simpel: muziek zachter zetten. Waarom oordopjes als de muziek ook zachter kan?

      /   Reply  / 
  5. Q

    Och, als je lang genoeg uitgaat dan ben je zo doof dat je zelfs de piep niet meer hoort ;-)

    Even serieus, harde muziek hoort er voor mij bij. Roken en drinken beschadigt ook longen en lever maar dat stopt mij niet. Iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken vind ik.

      /   Reply  / 
    1. Elfje

      ….

        /   Reply  / 
    2. Elfje

      Echt te dom deze reactie. Hoop dat je voor altijd een piep krijgt in je oren en op je 30ste doof bent.
      Moet je maar niet zo achtelijk antwoorden

        /   Reply  / 
  6. Katja

    Lastig toch.. Als de muziek te zacht staat, komt het vaak ook niet helemaal meer over ofzo..
    Zelf ben ik dus wellicht erg slecht bezig zo zonder oordoppen (vind toch echt dat het minder goed klinkt dan), maar voor zover ik weet doen mijn oren het nog best.. ahum.. misschien toch maar eens gaan meten binnenkort?

      /   Reply  / 
  7. Kasper

    Normaal reageer ik niet meer op deze berichten, maar voor deze keer:

    Muziek zachter zetten is om veel redenen geen goede optie. Denk bijvoorbeeld aan het overheersende geluid van feestende mensen en het gebrek aan vibraties door de bass. Goede oordoppen, regelmatig even je oor laten rust en niet te dicht bij de speakers staan zijn op het moment de beste bescherming.

    Het probleem met gehoorbeschadiging is dat het zo gelijdelijk aan ontstaat dat je het pas in de gaten hebt als je er echt problemen mee gaat krijgen. Vooral moeilijk communiceren bij rumoerige ruimtes valt dan op. Daarbij komt dat er ook plotselinge gevolgen kunnen zijn (bijv. plotsdoofheid, tinnitus, hyperacusis) Het is ook onherstelbaar, dus als je op je 30e het gehoor van een bejaarde hebt ben je fucked. Roken en drinken is inderdaad ook niet gezond, maar dat is geen argument, bedenk wel hoe kut het is om niet goed meer kunnen communiceren of van muziek te genieten.

    Die piep is tevens het afsterven van haarcellen in je oor. Een steeds meer voorkomende vorm van gehoorbeschadiging door hard geluid is tinnitus, waarbij die piep simpelweg niet meer weg gaat (niet te genezen)

    In ieder geval, het probleem is wat groter dan veel mensen denken. Het is inderdaad waar dat mensen zelf moeten beslissen wat ze doen, maar als blijkt dat dit op den duur lijdt tot grote groepen mensen met gehoorklachten dan kunnen we maatregelen verwachten. En op het moment is dat dus zo.

    Damn, beetje grote post geworden, maar ik wilde alleen even duidelijk maken dat het probleem onderschat wordt. Ik raad daarom aan om in ieder geval even een kwartiertje te surfen naar info. Dat is gegarandeerd een van je best besteede 15 min van je leven. check bijvoorbeeld alleen even hoofdstuk 2.3 van de branchecatalogus podiumkunsten ‘schadelijk geluid’.

    http://www.vscd.nl/cms_files/system/publicaties/BrancheCatalogus_site2.pdf

      /   Reply  / 
  8. Katja

    @ Kasper: een lange post, maar wel een hele duidelijke. Ik ga meteen een kijkje nemen!

      /   Reply  / 
  9. Marnixvr

    Heb PartyPlugs besteld via http://www.geendomoor.nl Hier staat veel info over gehoorbeschermers op feesten. PartyPlugs bevallen me voor als nog goed.

      /   Reply  / 
  10. Elfje

    Voor mij is het al te laat…..

    Één keer lang uitgeweest in keiharde herrie (housefeest in waerdse tempel) en nu voor altijd een harde piep + gesprekken nauwelijks kunnen volgen als er achtergrond geluiden zijn.

    FUCKING IRRITANT!

    DOE ZE IN DIE OORDOPJES NU HET NOG KAN

      /   Reply  / 
  11. Domkop

    Ik heb ook een piep in mijn oor na een avondje oud en nieuw. Kwam niet zo zeer door de muziek denk ik maar door alle harde knallen. Het is een soort ruis alsof de televisie op sneeuw staat.
    En ben erg gevoelig voor felle geluiden, als het kraken met een zakje bijv.
    Heb er echt spijt van maar het is helaas al te laat. Heeft iemand hier ervaring mee en kan het nog bijtrekken? Hoor verder alles goed eigenlijk.
    Alvast bedankt.

      /   Reply  / 
    1. Bas Nelen

      Pfoee! Ik zou er geen uitspraak over durven doen, ik zou even langs de dokter gaan als ik jou was. En daarna meteen naar Beter Horen! Daar kan je voor nog geen 15 euro hele goede oordoppen kopen.

        /   Reply  / 
      1. Domkop

        Oke toch bedankt, ga maandag gelijk even langs de dokter. En voortaan zeker gehoorbescherming dragen. Voor mensen die nog informatie zoeken heb ik nog een goede site gevonden. Als je dit leest kan het misschien een stuk duidelijker worden.
        http://www.airjohn.com/gehoorbeschadiging/frameset.html

          /   Reply  / 
  12. mads

    Ik heb dat geruis al 15 jaar in mijn rechter oor en kan ook niet tegen scherpe geluiden zoals borden die op elkaar gestapeld worden en t lawaai van mijn peuter.Op t moment kunnen ze niks doen,hoewel er research gedaan wordt.Het meest schadelijke is in elkaars oor schreeuwen als je uit gaat

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>