Onderzoek: Danceliefhebbers houden niet van oordoppen

De uitslag van de laatste poll liegt er niet om.

Maar een op de vijf van jullie gebruikt oordoppen. Dat is een behoorlijke verschil met concertgangers, van wie volgens Oor bijna de helft gehoorbescherming gebruikt. Waar ligt dat aan? Is dance alleen maar leuk als het hard staat, hebben jullie nergens last van? Ik maakte voor de gratis krant DAG een rondje langs deskundigen en kwam tot de conclusie dat het in ieder geval niet goed gaat met het gehoor van de Nederlandse jongere.

Jongeren worden steeds dover

Gehoorschade bij jongeren neemt sterk toe. Als ze niet beter gaan oppassen bij danceparties, concerten en het luisteren naar hun mp3-speler, dan kunnen ze vroeg aan de gehoorapparaten. Maar liefst 20 jaar eerder dan nu het geval is. Dat stelt audioloog Jan de Laat van het Audiologisch Centrum van het UMC in Leiden.

Vandaag discussiëren dj's, oordopspecialisten en audiologen in Amsterdam over wie verantwoordelijk is voor gehoorschade en hoe jongeren wijzer gemaakt kunnen worden. De discussie maakt deel uit van het Amsterdam Dance Event, 's werelds grootste conferentie voor elektronische muziek, die tot zondag duurt. Audioloog De Laat: ‘Ik zie drie schadelijke ontwikkelingen. Ten eerste staat het geluid bij discotheken en festivals steeds harder. Bovendien luisteren partygangers overdag ook nog veel naar hun mp3-spelers. Dat zorgt ervoor dat de jongeren die ik in mijn praktijk zie, steeds ernstigere gehoorproblemen hebben.'

Uit een poll van DAG op de website: http://dance.blog.nl blijkt dat slechts 22 procent van de ruim duizend respondenten ‘weleens' oordoppen draagt. 78 procent gebruikt nooit oordoppen. Ruwweg beschermt dus maar één op de vijf danceliefhebbers zijn of haar oren.

Die uitkomst komt volgens De Laat overeen met de werkelijkheid. ‘Het wordt tijd voor een cultuuromslag rondom oordoppen, net als bij de bril is gebeurd. Het is niet stom om gehoorbescherming te dragen.'

Daar denken sommige mensen anders over, zo valt te lezen op het forum van dancewebsite www.partyflock.nl ‘Oordopjes zijn voor watjes!!!', zegt ene Daisy. ‘Ik ga al acht jaar naar feesten en heb nog nooit oordopjes hoeven te gebruiken en ik zal ze nooit gebruiken', voegt een ander toe.

Fervent clubber Robert van Els moest er ook weinig van hebben, tot hij vier jaar geleden gehoorschade opliep. Plotsdoofheid was de ernstige diagnose. ‘Ik schrok me kapot. Van het een op het andere moment hoorde ik veel slechter. Volgens de dokter was het een bloeding in mijn binnenoor. Nu hoor ik bepaalde frequenties niet meer.'

Gehoorschade gedraagt zich doorgaans als een sluipmoordenaar. Het horen van een piep of oorsuizen na een feest zijn concrete signalen van beschadiging, maar vaker gaat het gehoor bijna ongemerkt achteruit. Op het moment dat het wordt ontdekt, is het eigenlijk al te laat. Want zijn je oren kapot, dan blijven ze dat. Toen hij van de eerste schrik bekomen was, begon Van Els het bedrijf Filterz. Mooie, op maat gemaakte oordoppen, speciaal voor de partyscene.

Van Els schat het aantal jongeren met fikse gehoorschade op twintigduizend. ‘Het worden er steeds meer. Sommige gaan in het weekeinde naar de discotheek, luisteren veel naar hun mp3-speler en zetten hun autoradio op 10. Als ze minder goed horen, zetten ze alles wat harder. Zo lang dat kan, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar op een gegeven moment gaan ze klagen dat iedereen zo mompelt. Dan weet je: nu is het mis."

Op internet zijn veel handige websites te vinden waar je kunt ontdekken of je goed met je oren omgaat: www.mp3check.nl; www.oorcheck.nl. Op www.filterz.net zieje hoe lang je naar herrie kan luisteren voordatje gehoorschade oploopt.

Lees ook:Gehoorbeschadiging al na één nacht stappen
Lees ook:Moddervette campagne voor je oren
Lees ook:Tip: Goedkope oordoppen halen bij Electronation
Lees ook:Totdat het bloed uit de oren komt
Lees ook:Oordoppen: hip of grijze muis?

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Onderzoek: Danceliefhebbers houden niet van oordoppen

  1. ^^"

    Hmmm, ik heb mijn mp3 speler zeker nooit op het hardste staan, want dan hoor ik de komende 2 weken helemaal niks meer :’) Maar ik moet toch wel toegeven dat hij alsnog aardig hard staat. Dan klinkt het gewoon beter, naar mijn mening.

      /   Reply  / 
  2. Ralph

    Image probleem. Waarom niet gewoon een keer een actie gratis oordoppen of een flinke korting als je de discotheek binnen stapt op oordopjes.

      /   Reply  / 
  3. Audionova

    Voor muzikanten of muziekliefhebbers is een goed gehoor essentieel, zo ook goede gehoorbescherming. Onze gehoorbescherming voorkomt blijvende gehoorschade door harde muziek en zorgt er tegelijkertijd voor dat de natuurlijke klankkleur behouden blijft.

    U kan kiezen voor de universele ER20 gehoorbeschermers of voor op maat gemaakte ‘Musician Earplugs’, ideaal voor de muzikant of concertganger. Bezoek nu onze website: http://www.audionova.be

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>