ADE-special: College op de Hogeschool van de Dance


Het congrescentrum Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam lijkt tijdens de ADE wel omgetoverd tot een hippe hogeschool voor dance. Op vrijdagmiddag geven de dj’s één en drie van de wereld Paul van Dyk en Armin van Buuren hoorcollege.

 

Vergezeld van de Italiaanse geilerd Benny Benassi (van de clip met de schaars geklede stratenmaaksters), oude rotten Nick Warren en Joost van Bellen en Lenny Kravitz lookalike DJ Pierre worden zij ondervraagd door de bekende Britse radiopresentator Pete Tong.

 

‘Hoe breek ik internationaal door als dj?’ Is een prangende vraag aan het panel.

 

Paul van Dyk: “Ik ben er van overtuigd dat publishers erg belangrijk zijn om een voet aan de grond te krijgen. Zonder BMG zou ik nooit staan waar ik nu sta. Je hebt nu wel meer mogelijkheden om door te breken en een fanbase op te bouwen. Is een videoclip daarbij belangrijk? Bij mij niet in ieder geval. Ik denk dat 99% van mijn werk niet wordt ondersteund door een video.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Armin van Buuren: “Nieuwe fenomenen als MySpace zorgen ervoor dat je muziek snel een publiek kan bereiken. Maar wil je dj van topniveau worden, dan heb je wel een team nodig. Zo ben ik mijn platenmaatschappij Armada begonnen. Hierdoor kan ik touren en mijn plaat promoten. Pierre: “ik denk ook dat publishers een goede invloed kunnen hebben. Alleen is het wel belangrijk dat ze echt in je geloven.”

 

 

 

Grote pot geld

Volgens Nick Warren is het klimaat in de elektronische muziek erg veranderd. “Toen ik begon, kreeg ik een voorschot voor drie jaar en had ik de tijd om 5 á zes dagen in de week te werken aan mijn platen. Nu staat er geen grote pot met geld meer klaar. Veel beginnende dj’s hebben nu een fulltime baan ernaast om het hoofd boven water te houden. Ik geloof ook niet dat een platenmaatschappij ooit een dj heeft gecontracteerd die ze hebben leren kennen door MySpace.”

 

 

Hoe de dancescene er in de toekomst er precies uit gaat zien, weten de panelleden niet. Gaat vinyl verdwijnen, welke rol gaat internet spelen op downloadgebied? Niemand die het weet te vertellen. Joost van Bellen vat het zo samen: “We zitten in een soort wild-west situatie. Het enige wat we kunnen doen, is op het paard gaan zitten en afwachten waar het ons zal brengen.”

Kwam Benny Benassi nog in het stuk voor? Het antwoord: nauwelijks. Ondanks of dankzij de hulp van een tolk was de inbreng van de Italiaan nihil. Alleen toen er uit het publiek werd gevraagd of de heren panelleden graag in hun clips figureren, had hij de lachers op zijn hand. "Dat lijkt me niet verstandig," was het droge antwoord. Armin van Buuren bood zich daarop vrijwillig aan.

 

Daan van den Enden

Lees ook:
- ADE-special: Interview met Johan Gielen
- ADE-special: Interview met directeur Richard Zijlma

Lees ook:Filmpjes: de muziekgeheimen van Armin van Buuren
Lees ook:Tiësto stoot Armin van Koninginnedag af
Lees ook:Ouders van Armin zijn apetrots op hun zoon
Lees ook:Jordy van Loon en Armin, een goude combinatie
Lees ook:Bepaal Armins ultieme trance top 20

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “ADE-special: College op de Hogeschool van de Dance

  1. ellen

    heyhey daan en cyril!!
    leuk, zo snel al berichtjes op jullie blog! leuk te lezen. maar wil nog wel veeeel meer horen he! en meer foto’s..kom maar op.
    tot snel,kussen,elsie

      /   Reply  / 
  2. eefje

    heee c&d!! hard aan het werk tussen alle feesten door! goed hoor! ben benieuwd naar jullie volgende berichtjes! kus, e

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>