5 Days Off: een portret van anti-dj Trentemøller


Wie afgelopen weekeinde op Awakenings Festival was, zag een uitermate geslaagd festival, maar hoorde weinig nieuwe muzikale ontwikkelingen.
De Deense artiest Trentemøller, een van de hoofdacts op het Amsterdams clubfestival 5 Days Off, is dan ook een welkome uitzondering op die ‘regel'. Na jarenlang wereldwijd de dansvloeren onveilig te hebben gemaakt met duistere techno, kwam hij eind 2006 met een verrassend rustig debuutalbum: The Last Resort.

Lees ook onze andere 5 Days Off-stukken:
Wegdommelen bij dj Shadow
Daft Punk in de HMH: foto's en filmpjes

Vijf dagen uit; wij hebben er zin in

Als een ware middelvinger naar zichzelf herhalende dj's en verstokte technofans stopte hij zijn hele dubbel-cd vol met praktisch basloze muziek. Weg waren de slim doordachte floorfillers. Wat de luisteraar ervoor terugkreeg waren zeer persoonlijk getinte geluidslandschappen. Die klonken soms dromerig, dan weer bevreemdend en bij vlagen melancholisch.

‘De laatste toevlucht' koos Anders Trentemøller niet zonder reden als titel voor zijn laatste cd. Hij had het even helemaal gehad met het eeuwige gebeuk en wilde zijn persoonlijke gevoelens in de plaat leggen. Een egoïstische plaat, noemde de Deen zijn schijfje dan ook.

Niks aantrekken van anderen
"Het belangrijkste is dat je gelooft in je eigen geluid en niet teveel luistert naar wat de top-dj's draaien of wat op het moment hip is. Maak gewoon de muziek waar je een goed gevoel bij hebt en probeer je niks aan te trekken van wat anderen en hun verwachtingen", vertelde hij in een interview met collega-dj Skruff.

Zijn cd werd ondanks zijn schijt-aan-alles-mentaliteit goed ontvangen door recensenten. Dj's waren minder enthousiast, vooral omdat er op de dansvloer weinig dansbaars van te brouwen was. Voordat ze van de schrik bekomen waren kwam de Deen begin 2007 met een nieuwe verrassing, hij stopte met draaien.

Trentemøller had het gehad met het benauwde clubwereldje. In een gesprek met magazine Kindamuzik: "Ik ben klaar met dj's die urenlang dezelfde stijl draaien. In sommige clubs hoor je acht uur minimal achter elkaar. Dat is toch stomvervelend?"

Dus bedacht hij: ik wil met een liveband touren. Een gewaagd experiment, dat bij menig dj in het verleden glorieus mislukte. De gerespecteerde Duitse electro-dj Westbam probeerde het enkele jaren geleden op het Groningse Eurosonic festival, met een uiterst beroerd resultaat tot gevolg. Het optreden ontaardde in een lelijke chaos van zang, gitaren en beats.

Zondag zal in Paradiso moeten blijken of Trentemøller zijn plan wél goed uitgedacht heeft. Een geslaagd optreden met drummer, gitarist en zangeres op de Deense televisie, hieronder te zien, geeft goede hoop. Trentemøller zou zomaar eens het hoogtepunt van 5 Days Off kunnen worden.

Lees ook:Vijf dagen uit: wij hebben er zin in
Lees ook:Video: Trentemøller – Moan
Lees ook:Video: Jump Project – Have Tequila
Lees ook:Justice, Dr. Lektroluv, Feadz en Erol Alkan op 5 Days Off
Lees ook:Franse helden: Justice

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>