D66-kamerlid: ‘Dance verdient een goed imago’

D66-kamerlid Boris van der Ham (33) is zaterdag panellid op het Amsterdam Dance Event. Ik sprak met hem af in Hotel Arena en zaagde in hem door over dance en drugs.

Heeft u onlangs nog ‘gehoused’?“Ehh, nee, eigenlijk niet. Wel naar Madonna geweest, maar dat telt niet mee neem ik aan. De laatste keer dat ik echt gedanst heb was een half jaar geleden in Londen. Geen idee welke club trouwens. Ik ga meestal met vrienden naar de kroeg, dan kan ik een beetje bijkletsen met vrienden.”

U presenteerde 2 jaar geleden Dance66, een manifest met vier punten dat meer samenwerking bepleitte tussen de overheid en de dance-industrie. Was dat nodig?
“Een KPMG-rapport toonde in 2003 de economische meerwaarde van dance aan. In dat rapport stond te lezen dat de Nederlandse danceindustrie goed is voor 11.000 arbeidsplaatsen een jaarlijkse omzet van 500 miljoen euro. Toch werd er in de politiek voornamelijk veel geklaagd en gekankerd over houseparty’s. Terwijl het juist een hele leuke manier van ontspanning is en de schatkist veel oplevert. Dance verdient een goed imago.”

 

Heeft dat manifest effect gehad?“Er zijn een aantal dingen verbeterd. Dance wordt in de media positiever belicht en er is een dialoog ontstaan tussen gemeentes en organisaties. Er worden bijvoorbeeld meer nachtbussen ingezet bij evenementen. Ook heeft een internationaal evenement als het Amsterdam Dance Event dankzij een amendement van D66 en de SP dit jaar meer subsidie gekregen.”

U doet mee aan een paneldiscussie op het Amsterdam Dance Event. U bent blijkbaar nog niet tevreden over de vooruitgang?“Nee. Er moet nog veel gebeuren. We gaan binnenkort een nachtmanifest presenteren. Daarin pleiten we onder meer voor ruimere openingstijden van discotheken. Met een goed nachtleven houd je plaatsen levendig. Verder willen we iets doen aan de fiscale situatie van dj’s. Omdat de meeste niet als muzikant worden beschouwd, vallen ze in een hoger belastingtarief dan mensen die in een bandje spelen. Dat is onrechtvaardig.”

U bepleit ook nog steeds xtc-testen op feesten, wat alweer een tijdje is afgeschaft. Strenge controle bij de deur en daarna helpen bij het gebruik, dat is toch hypocriet?“Daar ben ik het niet mee eens. Ons beleid is juist nuchter en realistisch. Het gaat ons om de gezondheid van de bezoekers. Met de mogelijkheid tot testen houd je de dialoog open, maak je het bespreekbaar. Mensen gebruiken, daar heeft de ‘War on drugs’ de afgelopen jaren niets aan veranderd. Het is dus tijd voor iets anders."

Heeft u zelf wel eens een pilletje genomen?“Nee, ik ben geen fan van drugs. Ik ben niet principieel tegen, maar ik ben nu eenmaal een controlfreak. Je zult me ook niet snel dronken tegenkomen. Ik heb een paar keer geblowd, maar dat is ook alweer een tijdje terug. Wat ik merk, is dat veel mensen prima kunnen omgaan met drugs. Daarom zeg ik: je kunt je beleid beter richten op de groep die er níet mee kan omgaan. De groep die uitflipt op drugs.”

Bij technofeest Awakenings werden vorige week 131 mensen aangehouden na een grootscheepse drugs-actie van de politie. De uitgaanswereld is zich rot geschrokken. Zo te zien heeft repressief beleid effect.“Op de korte termijn misschien wel, maar niet op de langere termijn. Het is een soort windowdressing: het ziet er indrukwekkend uit voor de buitenwereld, maar na een tijdje is iedereen het weer vergeten. Of erger: mensen nemen hun pillen van tevoren tegelijk in.”

U wilt dus liberale drugswetgeving. Daar maakt u in Europa geen vrienden mee.“We moeten niet bang zijn voor de EU, maar er juist slim mee omgaan. Ik zeg: zoek de grenzen actief op, kijk hoever je kunt gaan. En combineer dat met een strenge aanpak van de drugsexport. Want dat is een regelrechte maffiawereld.”

In de peilingen staat uw partij op een tot twee zetels. Zitten jongeren wel op u te wachten? "Ik krijg veel respons van jongeren die me bijvoorbeeld kennen van uitgaansbladen. Het zou jammer zijn als D66 geminimaliseerd werd. Toen wij nog groot waren, waren er wèl xtc-testen en werden de belangen van jongeren goed behartigd. Mede dankzij ons is het homohuwelijk er gekomen. Ik moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld de Christenunie straks in de regering komt. Dan worden al die zaken weer teruggedraaid."

Lees ook:Uitgaand Nederland wordt moe van XTC
Lees ook:Politie: Nature One moet verboden worden
Lees ook:Veejay Simone Engeln blikt terug: Deel twee
Lees ook:OM vindt vangst drugsbezitters bij Armin van Buuren een tegenvaller
Lees ook:Drugs in Amsterdam aan banden!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “D66-kamerlid: ‘Dance verdient een goed imago’

  1. beatrijs

    Hoi,
    Leuk stukje. Ik heb dit stukje op de site van d66 amsterdam gezet met een link naar je blog. Ik hoop dat dat oke is.
    Beatrijs

      /   Reply  / 
  2. Cyril

    Graag zelfs… :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>