Dancewereld in verwarring door stringent drugsbeleid

Ik sprak maandagavond met Rocco Veenboer van Awakenings en Corne Bos van de Belangen Vereniging Dance (BVD) over de 131 aanhoudingen op Awakenings in oktober en het opvallende fanatisme waarmee de politie nowadays te werk gaat.

Zelfs om een grammetje wiet kom je in je onderbroek te staan. Wat is er gebeurd met vermaarde tolerante Nederlandse drugsbeleid? Het leidde tot het volgende artikel voor het persbureau ANP. Rocco: "Ik ben er een paar weken ziek van geweest."

Lees ook:
- Nog tien mensen vast na Awakenings
- Awakenings brengt wereldprimeurs op lasergebied
- Awakenings gaat eerste drugsloze editie tegemoet

De twee Awakeningsfeesten van begin oktober zullen organisator Rocco Veenboer nog lang heugen. De politie kwam met vijftig man binnenvallen en hield een ongekend aantal van 131 partygangers aan. Hij begrijpt niets van de plotselinge omslag bij justitie.

Veenboer: “Ik ben er een paar weken ziek van geweest. Als organisator houd je van je publiek. Als je dan ziet dat ze in hun onderbroek komen te staan, zelfs om een grammetje wiet, dan valt dat rauw op je dak.” Van de ene kant is er de ergernis. “De politieagenten in burger van het HIT-team waren zo fanatiek op jacht naar gebruikers. Het leek alsof er ook hier een prestatiecontract van toepassing was.”

Maar het is vooral onbegrip dat overheerst, ook bij Corne Bos, voorzitter van de Belangen Vereniging Dance (BVD). “Awakenings is geen feest met een hoog gezondheidsrisico. De dealers worden er bij het fouilleren uitgepikt. Je komt net zo moeilijk door de entree als door Schiphol. Er komen de hele avond bij wijze van spreken vier mensen met een blaar bij de EHBO. Waar hebben we het dan over?”

Ook Duncan Stutterheim, organisator van feesten als Sensation, beklaagde zich recentelijk over de plotselinge strengheid op zijn feesten. Toen was het ook: zero-tolerance, dus kleine hoeveelheden softdrugs waren verboden. Volgens alle organisatoren is dat beleid feitelijk in strijd met de richtlijnen van het Openbaar Ministerie.

Op haar website meldt het OM: “Aan opsporing van bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik geeft de politie geen voorrang.” Ook staat er te lezen dat er op het bezit van kleine hoeveelheden drugs geen straf staat. Tot vijf gram wiet, één pil of een halve gram coke of heroïne wordt er niet gestraft, de bezitter moet slechts afstand doen van de drugs.

Voor Veenboer en Bos is het dus gissen naar de redenen van de omslag bij justitie. Is het de invloed van de Amerikanen, zoals drugsbeleiddeskundige Boekhout Van Solinge onlangs suggereerde? Of probeert justitie misschien via de gebruikers bij de dealers uit te komen? Bos: “Hoe dan ook: we willen duidelijkheid. Zero tolerance? Ok, sterkte ermee, zet het maar in de wet. Maar controleer dan ook bij poppodia en jongerencentra, want overal worden drugs gebruikt.”

Vrijdag en zaterdag zijn er weer twee nieuwe edities van Awakenings in Amsterdam. Ondanks de nare toestanden van de vorige keer heeft Veenboer weer zin in de technofeesten. “We we hebben visueel de grootste show en muzikaal een ijzersterk programma. Zo zorgen we ervoor dat mensen helemaal geen drugs nodig hebben om los te gaan.”

Lees ook:Amsterdamse techno is heet!
Lees ook:Rocco eist dikke vette schadevergoeding
Lees ook:Nieuwjaarseditie Awakenings op losse schroeven
Lees ook:Awakenings lonkt naar Eindhoven
Lees ook:Awakenings in 2008 naar Eindhoven

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dancewereld in verwarring door stringent drugsbeleid

  1. Gerda

    Ik ben van mening dat de dancewereld hier zelf voor verantwoordelijk is.Toen alles begon is er lekker gebruik gemaakt van drugsgebruiker,was er veel mogelijk want dan waren de jongeren tenminste tevreden.TOEN was er de mogelijkheid je pilletje te laten testen.TOEN wist een gebruiker niet wat het gevaar was van excessief XTCgebruik,maar goh wat werden de gabbertjes lekker op de film gezet met hun grote pupillen en hun bekgetrek.
    Nu het geld binnen is weet MEN opeens niet hoe het zo fout kon gaan en waarom justitie opeens zo ‘streng’is.
    WAKE UP luitjes,en accepteer je verantwoordelijkheid.
    Harddrugsgebruik heeft nooit bij het gedoogbeleid gehoord,dat men nu zo radicaal optreedt heeft alles te maken met de politieke druk van de EU en de USA.
    Ik heb zelf jaren in de de scene doorgebracht en weet dat zolang de softdrugs hun eigen marktdeel behoudt en niet vermengt wordt met de harddrugsmarkt justitie best schappelijk is.Ga je de 2 verenigen,zoals op jullie partys heb je een heel groot probleem.
    Vergeet niet dat jullie internationaal publiek trekken,waarvan een deel zwaar minderjarig is.En ja het vooroordeel softdrugsgebruik draait vaak uit op harddrugsgebruik wordt zo compleet bevestigt in de ogen van de buitenstaander.
    Ik wil hiermee zeggen dat jullie zelf wettelijk op het randje van gedoog en crimineel werken,tenkoste van jullie publiek.
    En als justitie signalen heeft van weer een gek die pillen met rattegif in de omloop heeft gebracht kun je meteen nagaan dat er een hele rigoreuse actie volgt.
    Zelf was ik getuige van hele dramatische taferelen in de Martinihal in Groningen,en jullie weten best hoeveel doden daar zijn gevallen en hoe angstvallig dit is verzwegen om paniek en toestanden te voorkomen.Ik heb met eigen ogen het verdriet en de wanhoop van de DJs gezien toen werd besloten door te gaan in plaats van te stoppen.
    En een beveiliging als op schiphol?Ik weet zeker dat dat bullshitt is,heb zo vaak grote hoeveelheden drugs naar binnen gesmokkeld op de grote partys,nee lekker makkelijk,maar klopt toch niet hoor die bewering.
    En de EHBO op zulke partys moeten veel beter op de mensen letten,ik heb te vaak zeer jonge kids naar de EHBO moeten brengen die met een bekertje water weer de zaal werden ingeduwd.
    Nee jongens,jullie hebben het hier zelf naar gemaakt.
    Bij zulke grote evenementen hoor je te zorgen dat er geen kids rondlopen die er niet thuis horen,hoor je te zorgen dat men zijn drugs kan laten testen,en zorg je dat je goed in de gaten houdt of je publiek veilig is.
    Ook vindt ik dat jullie meer moeten doen aan drugsvoorlichting.
    Drugsgebruik kun je niet meer tegenhouden,maar je kunt het wel voorkomen dat er doden vallen,door mensen nu eindelijk eens duidelijk te maken dat drugs misschien wel leuk zijn….MAAR GEEN SPELLETJE!!!!!
    Weet van wie je koopt,weet wat het is,weet wat het doet en weet wat er fout kan gaan voordat je het neemt.Als je dan ook nog weet wat je moet doen als het toch fout gaat,red je tenminste het leven van een ander.
    nee mijn partytime is voorgoed voorbij ik heb er genoeg van al die grote ogen en kauwgumkauwers van amper 16.En ik haat de EHBO,niet om de mensen hoor.Het is een schijtfunctie nog ondankbaar ook.Met het bekertje water in de ene hand en een candy in de andere loopt men naar buiten om een uur later er weer te staan met de volgende.
    Wordt toch eens wakker mensen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>