Gastblog: Gevaarlijke nieuwe drugs ook in de Nederlandse Dance scene

research_xtc_500

Vroeger dronk men tijdens het uitgaan een biertje, en ging er af en toe eens een jointje rond. Hoewel er ook toen al drugs als LSD, heroïne en cocaïne bestonden, bleef het gebruik hiervan beperkt tot kleine kringen. Door de opkomst van XTC in de jaren negentig werd het verschijnsel van het ‘recreatieve druggebruik’ langzaamaan steeds meer gemeengoed. Ook de smartshop verscheen ten tonele, waar je op legale wijze (vaak natuurlijke) stimulerende of geestverruimende producten kon kopen, zoals paddos en 2CB.

Tot voor kort was deze ‘drugslandkaart’ nog vrij overzichtelijk, en waren de diverse effecten en risico’s bij de meeste mensen ongeveer wel bekend. De laatste jaren echter zijn de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe drugs nauwelijks meer bij te houden, om nog maar te zwijgen over de verschillende effecten en risico’s die deze nieuwe drugs met zich mee brengen.

We hebben het hier vooral over de opkomst van de zogenaamde ‘Research Chemicals, of ‘Designer Drugs’, die meestal verbazingwekkend makkelijk via internet te bestellen zijn. Dit zijn versies van al bestaande (chemische) drugs, waarvan de moleculaire structuur wordt aangepast waardoor er een nieuwe drug ontstaat, die doorgaans nog niet in de Opiumwet staat, en dus vooralsnog gewoon legaal verkrijgbaar is.

Research_chemicals_mephedroneOp deze manier weten de makers de wet voor te blijven en zijn deze drugs simpel te verkrijgen via het internet. Dit soort substanties wordt doorgaans in illegale laboratoria en op zolderkamertjes geproduceerd, en is dus zeker niet het soort substantie dat je in een reguliere en doorgaans betrouwbare online smartshop zult vinden.

Het grote nadeel, en tevens het levensgevaarlijke van deze experimentele Research Chemicals is dan ook dat de effecten en gevolgen van gebruik, op zowel korte als langere termijn, vaak onvoldoende bekend zijn, simpelweg omdat ze te kort bestaan om betrouwbaar te kunnen onderzoeken en testen. Er zijn door het gebruik van deze vaak onbetrouwbare Designer Drugs in Zweden bijvoorbeeld al doden gevallen en het Trimbos Instituut raad om bovenstaande redenen ook ten zeerste af met Research Chemicals te experimenteren.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>