House-pionier Frankie Knuckles overleden op 59-jarige leeftijd

Ze noemden hem Godfather en in Chicago is er een stuk straat naar hem vernoemd. Frankie Knuckles wordt beschouwd als een van de grondleggers van house. Hij is gisteren, 31 maart, overleden. Hij is 59 jaar oud geworden. De plotselinge dood heeft waarschijnlijk te maken met de ziekte diabetes.

In de jaren ’70 verhuisde Knuckles van New York naar Chicago waar de disco net dood was verklaard. Samen met enkele anderen vult hij het gat dat daardoor ontstaat door als dj eigen uitgesponnen mixen van disco, italo, soul en r ‘n b te maken. Hij voegde drums en synthesizer-geluiden toe aan platen. Hij wordt daarom gevraagd als vaste dj in The Warehouse en daar ontstaat het specifieke geluid dat nu house wordt genoemd. De muziekstroming is dan ook vernoemd naar de club. Het stuk straat waar The Warehouse stond is nu de Frankie Knuckles Way!

Knuckles heeft dus een niet te onderschatten invloed gehad op house en daarmee ook dance. Zelf produceerde hij de klassieker Your Love en hielp andere artiesten met hun producties. Niet zo vreemd dat hij ook is geinterviewd voor de nog uit te komen documentaire The House that Chicago Built van Lil Louis.

 

Housepionier Frankie Knuckles is gisteren, 31 maart 2014, op 59-jarige leeftijd overleden

Housepionier Frankie Knuckles is gisteren, 31 maart 2014, op 59-jarige leeftijd overleden

De laatste keer dat Frankie Knuckles in Nederland optrad was nog in oktober vorig jaar tijdens het Amsterdam Dance Event in Baut. Hij heeft in het verleden ook opgetreden tijdens Loveland en Defected in the House!

Komende zomer zou Knuckles optreden tijdens A Day at The Park. De organisatie zegt daarover op hun facebook-pagina: ”Frankie zou optreden op de ‘Welcome 2da Klub’ stage. Bijzonder trots waren we op deze boeking. Het mag helaas niet zo zijn. We zijn uiteraard overvallen door dit nieuws en gaan ons beraden op een gepast eerbetoon…”

Inmiddels hebben vele artiesten hun condoleances betuigt via facebook en twitter zoals Armin van Buuren, Benny Rodrigues, Sven Vath, Joris Voorn, Guy Gerber, De Sluwe Vos en John Talabot.

Lees ook:Amerikaanse DJ Rashad overleden
Lees ook:Frankie Knuckles legt het nog één keer uit
Lees ook:Loveland Festival 2008: Datum en Line-up
Lees ook:A Day at the Park ontvangt Paul Kalkbrenner, Dimitri, Derrick May, Frankie Knuckles, Moodymann en meer
Lees ook:Wat was het eerste house-nummer?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>