‘Trance is een slap aftreksel van klassieke muziek’

Er is geen dance-stijl die zich zo makkelijk leent voor afzeikingen als trance.

Noemde Guuz Hoogaerts van Revu het al eerder het huilende zigeunerjongetje van de muziek, nu heeft Gregor Salto de stijl bekritiseerd. In een interview met Metro zegt hij onder meer:  "Trance is eigenlijk gewoon een slap aftreksel van de klassieke muziek. De beste trance-platen die ik ken proberen met een goeie melodie een sterk emotioneel gevoel teweeg te brengen.""Heel lang geleden gebeurde dat ook al, op een veel complexere manier, met klassieke muziek." En daar heeft Gregor natuurlijk volkomen gelijk in. Denk aan Barber's Adagio for Strings bijvoorbeeld. Wat vinden jullie? Is trance de makkelijkst maakbare dancemuziek van allemaal?

Lees ook:Top 500: Minimalistix – Close Cover
Lees ook:Tranceweek: Techtrance
Lees ook:Tranceweek: Progressive trance
Lees ook:Menno de Jong rende schreeuwend door het huis
Lees ook:Tranceweek: Hardtrance

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “‘Trance is een slap aftreksel van klassieke muziek’

 1. Youri

  Imho heeft Salto geen recht van spreken. Zijn muziek is vele malen makkelijker en kaziger dan Trance ooit zal zijn

    /   Reply  / 
 2. Frans

  Dan moet je wel de gehele quote van Gregor gebruiken om een goed beeld te krijgen:

  Hij zegt ook nog dat een goed trance nummer hetzelfde probeert te doen als vroeger klassieke muziek.

  Hij besluit zelfs met dat hij trance wel leuke muziek vind.

    /   Reply  / 
 3. Joris

  Makkelijkst maakbaar weet ik niet. Met jumpstyle ongeveer wel de kuttigste variant dancemuziek.

    /   Reply  / 
 4. simon 27

  Vroeger luisterde ik vooral naar klassieke muziek maar nu naar trance. Het zal wel zo zijn zeker. De klanken en structuur komen wel overeen. Om het daarom als minderwaardig(een slap aftreksel) te beschouwen dan klassieke muziek. Ik zie trance liever als minimalistische muziek. Met weinig middelen een groot effect sorteren. Het is een kwestie van het juiste geluid op de juiste plaats en die geluiden zijn wel klassiek getint of gesampled. Het is ook vaak muziek om op te dansen en niet in een stoeltje te zitten.
  Het is goed dat er kruisbestuiving is.Waarom zou je een bepaalde stijl veroordelen? Maar Joris geef ik gelijk: ik vind die bonkende beats totaal overbodig maar dat komt misschien omdat jumpstyle-muziek meestal remixes zijn waarbij alleen maar een harde beat en wat echo’s worden toegevoegd,lijkt me. En het origineel klinkt altijd beter. Voor mij is jumpstyle-muziek een goedkoop aftreksel van de originele house. Op Topradio, België, klinkt de reclameslogan: harder beats for a harder generation. Maar als het me niet aanstaat, draai ik gewoon het knopje van de radio uit alhoewel er onbegrip blijft. Het leukst is dat de jeugd daar niet echt over nadenkt; ze vinden het gewoon toffe muziek.

    /   Reply  / 
 5. Revuhater :D

  Ik vind het al erg verrassend dat mensen uberhaupt een discussie willen gaan beginnen over iets dat in de revu heeft gestaan. Daar staan mi de meest belachelijke uitspraken ooit in. Zo zou de film Mulholland drive een film zijn zonder enige inhoud, met onbegrijpelijke wendingen die je alleen zou moeten kijken voor de mooi geschoten beelden (alsjeblieft zeg!).

    /   Reply  / 
 6. roulette systemen

  Dat is kras! Ik had niet gedacht, dat zoiets tegenwoordig mogelijk zou kunnen zijn…

    /   Reply  / 
 7. M. van Acker

  Muziek is emotie en emotie is bij iedereen verschillend daardoor hebben we allemaal een eigen smaak gekregen.

  Maar hoe durf je een stijl die jou niet aanstaat als makkelijk en niet goed aanduiden.

  Ten eerste als ik de pannenkoeken house van gregor salto en al z’n vriendjes vergelijk met klassieke muziek.
  Dan gaat klassieke muziek veel dieper en verder dan een paar verwijfde dj’s achter een pc die allemaal de zelfde samples gebruiken en elk nummer is bijna het zelfde.

  Trance is idd veel emotioneeler, emotie is gevoel een emotie raakt je, de trance tak van oa Anjunabeats zijn vaak meesterwerken complete muziek stukken perfecte lijnen in elkaar eentonige trance bestaat niet. Voorbeeldje een dirty house track (hoe durven ze het house te noemen!) Kan je vrijwel op elk moment van de track inmixxen met een andere track uit de stijl van Dirty house, dit betekent dat een dirty house nummer ontzettend eentonig is en zowat elk nummer een bepaalde melodie lijn bas, opbouw ,samples worden gebruikt. Dit geeft aan dat de muziekanten die deze stijl in tact houden a Geen veelzijdige artiesten zijn verklaart ook waarom dit vaak tijdelijke stijlen zijn kijk maar bij bubbling, regeaton, jumpstyle en dat soort mainstream hype’s.
  En B dat deze artiesten vaak ook zelf met de hype’s meevaren met als gevolg dat diezelfde middelmatige artiesten steeds de aanvoerders zijn van deze tijdelijke hype’s. En aangezien het mainstream plubliek van tegenwoordig sneller is uitgekeken dan een kind uitgekeken is op een boek zonder plaatjes.

  Nu nog even over trance ga voor de grap eens als je de mogelijkheden hebt 2 willenkeurige trance platen op verschillende tijdstippen in de plaat in de mixxen eerder als de outro kom je vaak niet. Dit geeft vaak de uniekheid van een trance plaat en de veelzijdigheid van deze muziekstijl en artiesten.

  En dan vind ik als collega artiesten dat je respect moet hebben voor elkaar z’n smaak stijl kwaliteiten en de keuzes die een artiest maakt.
  Maar als een collega artiest minachtend praat over een stijl die hem niet aanspreekt, en dan komt er nog voor in het stukje of trance het makkelijkste te maken is?
  Als je een kenner en herkenner van elektronische dance muziek bent, dan weetje dat dit totale onzin is. En idd trance heeft veel weg van klassieke muziek, dit zie ik alleen maar als een compliment. Aangezien veel klassieke muziek hele boekwerken zijn en ontzettend veel tijd in is gestoken. Dus de vergelijking klassieke muziek en trance muziek is uiteindelijk alleen maar een compliment voor de artiesten en liefhebbers ondanks dat Gregor salto dit minachtend bracht.

  Maar kortom geniet van muziek muziek is emotie en emotie is persoonlijk heb respect voor elkaar. En laat commentaar over een smaak van iemand anders maar achterwegen aangezien je jezelf alleen maar belachelijk maakt.

  Groeten,

  M. van Acker.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>