Nog tien bezoekers Awakenings vast

Het is geen misselijke actie geweest daar bij Awakenings afgelopen weekend. Wat arrestaties, ok. Maar 131?! Vandaag de dag zitten er nog steeds tien mensen vast.

Die zijn allemaal opgepakt wegens drugsbezit en/of handel. De politie haalde afgelopen weekend 10.000 euro aan boetes binnen.

Op Awakenings.nl is ondertussen een hevige discussie losgebarsten over het politieoptreden. Was dit nou nodig? Hadden ze het niet kunnen aankondigen? (yeah right!) Wat opvalt is dat de meeste mensen eigenlijk niet zo goed weten wat ze ervan moeten vinden. Want harddrugs zijn verboden en de politie mag je dus oppakken. Een paar reacties op een rijtje…

Lorre: "Dat er streng gecontroleerd wordt, vind ik goed, dat mensen die veel aan het dealen zijn er uit worden gestuurd, vind ik ook goed maar dat je voor 1 pilletje wordt meegenomen en dan ook nog de manier waarop…. hoop dat dit niet vaker voortkomt."

Yahe: "Echt weer zo'n typische rotstreek van de politie. Ze weten dondersgoed dat er drugs word gebruikt op feesten. Wat is eigenlijk het probleem? Vrijwel alle feesten hebben als regel: Tot 4 pillen word het alleen ingenomen en bij 5 of meer komt dan de politie."

Jonni4u: "Monumental kan natuurlijk niets doen aan het optreden van de politie maar misschien is het goed dat ze voor een volgende editie gewoon duidelijk communiceren wat de consequenties zijn als je iets meeneemt. Welke straffen krijg je bij welke overtredingen. Het is nu voor veel mensen een soort koude kermis geworden omdat er op voorgaande edities altijd een oogje werd dicht geknepen."

Tjeerd: "Van mij hoeft Monumental helemaal geen reactie te geven. Ik vind dit iets tussen publiek en politie. Monumental zit hierin tussen wal en schip en kan er verder natuurlijk ook niet zoveel aan doen. Ze moeten gemeente te vriend houden en het publiek."

Joen: "wat een slap gelul…. wederom….het blijft illegaal… het risico ligt bij jezelf…"

Lees ook: Politie casht op Awakenings en Awakenings brengt wereldprimeurs op lasergebied

Lees ook:Awakenings start handtekeningenactie
Lees ook:Nieuwjaarseditie Awakenings op losse schroeven
Lees ook:Deze week uitsluitsel zaak Awakenings
Lees ook:Cohen geeft toe: Awakeningsverbod ook wegens drugs
Lees ook:Uitspraak rechtszaak Awakenings komt vrijdag

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nog tien bezoekers Awakenings vast

 1. Pipodeclown

  Die pilletjes zijn zoiezo illegaal. Dus ik kan niks zinnigs zeggen over het feit dat de politie verkeerd werk doet. Maar ik vind het wel beetje te gek worden om zo maar 131 mensen te arresteren. Gaat me iets te ver. en 10.000 euro aan boetes, tjaa…

    /   Reply  / 
 2. Jet

  Harddrukgs, xtc, etc zijn toch gewoon illegaal? De ANWB zegt toch ook niet: kom we spreken af dat 10 kilometer te hard rijden gewoon mag?

    /   Reply  / 
 3. Ampa

  Die vuile k.u.t.goovies blijven toch altijd hetzelfde.
  Niet gehinderd door enige geestelijke bagage en ingrijpen waar ze denken dat de minste weerstand is.

    /   Reply  / 
 4. Marloes

  Risicoreductie is beter dan repressie
  Een intensieve jacht op partydrugs in het uitgaanscircuit werkt averechts. Voorlichting en EHBO worden hierdoor bemoeilijkt. In een sfeer van repressie mijden gebruikers de voorlichting. Ook worden ze, in geval van gezondheidsklachten, huiverig om zich te melden bij de EHBO.

  Er is internationaal geen enkel bewijs dat een repressief beleid tegen gebruikers leidt tot minder gebruik. Wat je daarmee in ieder geval wel bereikt is dat de condities waaronder gebruikt wordt veranderen en dat brengt risico´s voor de gezondheid met zich mee. Een strafrechterlijke aanpak heeft ook tot gevolg onnodige criminalisering, stigmatisering en sociale marginalisering van deze jong volwassenen die zich na een week werken aan het ontspannen zijn op hun manier. Dat verergert de situatie.

  Consumenten blijken volgens Antenne -het jaarlijkse marktonderzoek naar alcohol- en ander drugsgebruik onder Amsterdamse jongeren- de laatste jaren minder vaak XTC en andere drugs te gebruiken. En àls ze het doen dan consumeren ze het op een meer verantwoorde manier dan pakweg 10 jaar geleden. Extreme repressie kan tot gevolg hebben dat bezoekers bijv hun drugs in 1 keer gaan nemen ipv het op een minder riskante manier over de uitgaansavond te verdelen. Of dat bezoekers minder goed bereikbaar worden voor de gezondheidsvoorlichting doordat ze onderduiken in een ander circuit waar de controle en de voorzieningen minder goed verzorgd zijn. Educare dat al ruim een decennium op veel grote evenementen de EHBO verzorgd heeft, stelt dat een professioneel georganiseerd evenement eigenlijk de veiligste omgeving is om drugs te gebruiken.

  Gebruik kun je niet uitroeien wel beheersen. Het Nederlandse drugsbeleid heeft als insteek dat het gezondheidsbelang voorop staat. Primair doel van het beleid is dan ook: het voorkomen en beperken van de risico´s van gebruik.
  Gebruik op zichzelf brengt nml voor de maatschappij geen onaanvaardbare risico´s met zich mee. Gebruik van drugs op zichzelf is dan ook geen strafbaar feit; bezit, handel en productie zijn dat wel. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie richtlijnen uitgevaardigd dat er geen actieve opsporing plaatsvindt naar individuen met kleine gebruikershoeveelheden. Als er geen aanwijzing is voor dealen moeten gebruikers bereikt worden met voorlichting en moet voorkomen worden dat zij worden gecriminaliseerd. Dat is al meer dan 30 jaar uitgangspunt geweest van het Nederlandse drugsbeleid en gebleken is dat een zeer effectieve strategie is.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>